mandag 2. november 2009

KONGEN

Kong Abdullah av Jordan gjør en noe tafatt figur, han ser mer ut som en rikmannsgutt som litt for sent bestemte seg for å studere på BI, guttekongen utdannet i Storbritannia.
Hans avdøde far, Kong Hussein, derimot, er min yndlingsregent. (Det finnes hardere menn i Midtøsten, og villere historier, men de fleste har for mye blod på hendene til at jeg med god samvittighet kan virkelig digge dem.) Han tiltrådte i en alder av 16, var en våghals og en kvinnebedårer som gjorde rimelige framskritt i demokratisering (da hans argeste motstander ble fenglslet fordi hun kritiserte at dronningen hadde grått i begravelsen til Yitzak Rabin, kjørte kongen selv til fengselet for å hente henne ut.

Han har sannsynligvis den statslederen som har overlevd flest mordforsøk. I 1951 deltok han i fredagsbønnen i Al Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby (som da tilhørte Jordan). En palestiner åpnet ild mot Hussein og hans bestefar Abdullah. Hussein ble rammet i hjertet, men kulen ble stanset av en medalje han bar på brystet. En gang var han ute og fløy alene i sitt private Cessna-fly da han et kobbel syriske MiG'er forsøkte å skyte ham ned. Hussein unnslapp ved å stupe flyet så langt ned mot bakken han kunne og deretter fly sikk-sakk mellom fjellene. Fiender har forsøkt å forgifte medisinen hans (døden avverget da en dråpe falt fra flasken og brant hull i marmorvasken) og frokosten hans (døden avverget da en palasskatt forsynte seg først og døde i grusom smerte).

Han var også en liten rakker. I sine tidlige år som konge likte han å forkle seg som drosjesjåfør og kjøre rundt i Amman og spørre passasjerene sine hva de syntes om den nye kongen.
Så var det kvinnene. Hussein var gift fire ganger, med alt fra prinsesser til flyvertinner, som han fikk 13 barn med. Gudene vet hvor mange damer han ga den kongelige behandlingen. Mest glad var han i sin tredje kone Alia, som han var gift med i fem år. Hun døde i en helikopterstyrt i 1977. Dronning Alia-flyplassen i Amman er sannsynligvis den eneste flyplassen i verden oppkalt etter noen som døde i et luftfartshavari.

Til tross for alle damene, var Hussein freidig nok til å kalle sin selvbiografi "Tungt ligger hodet som bærer krone".

At et land med så mange palestinske innbyggere, var fredsavtalen mellom Israel og Jordan i 1994 et aldri så lite kupp for Israel. Men Kong Hussein lot seg ikke pelle på nesen. Da israelske spioner i 1997 forgiftet Hamas-lederen Khalid Meshaal ved å helle gift i øret hans, ble Hussein rasende. Han fikk arrested Mossad-agentene og truet med å henrette dem offentlig hvis Israel ikke leverte motgift sporenstreks. Statsministeren nektet først å adlyde, det var Bill Clinton som måtte gripe inn og tvinge ham. Khalid Meshaal holder i dag til i Damaskus. Den israelske statsministeren var da som nå Benjamin Netanyahu.

Samme år skjøt og drepte en jordansk soldat sju israelske skolepiker nord i Jordan. Kong Husseni kom selv i begravelsen i Israel og satt sammen med familiene.

Det var til slutt ikke en snikmorder som fikk has på ham, men Marlboro-sigarettene han aldri klarte å legge fra seg. Han døde av kreft 7. februar 1999.